Nalewka z Muchomora Czerwonego

Nie namawiam do używania po prostu opisuje, jak to zrobić…

Nalewkę można zrobić z grzybów surowych jak i suszonych to bardzo dobry środek przeciwbólowy, świetny dodatek do maści, ale można go też stosować bezpośrednio na skórę, jednak z powodu wysokiego stężenia alkoholu zaleca się mieszać z gliceryną (dodatek maksymalnie 20%)

Nalewka z surowych muchomorów to tradycyjny środek o właściwościach przeciwbólowych, przeciwzapalnych i przeciwobrzękowych.

Uznaje się, że na stosowaniu muchomora czerwonego w takiej postaci mogą skorzystać osoby cierpiące na dolegliwości reumatyczne, chorobę zwyrodnieniową stawów, bóle kości, mięśni.

Nalewka z suszonych muchomorów jest przeznaczona do mikrodawkowania które powinno byc dobrze przemyślane. Dawkowanie jest w kroplach i przy stężeniu nalewki 1 do 10 wynosi od 1 do 5 kropel dziennie.

Co jest potrzebne do zrobienia nalewki z muchomora czerwonego?

  • Surowe albo suszone muchomory czerwone najlepiej samodzielnie zebrane.
  • Etanol w proporcjach na surowe 70% na suszone 60%
  • Słoik 3 litry
  • Butelki do przechowania nalewki

Jak to się robi?

  1. Nalewka z surowych muchomorów nie do użytku wewnętrznego:
  • Zbierz grzyby i jeśli są bardzo brudne oczyść je z brudu zwilżona szmatką, ale zrób to ostrożnie, bo muchomor jest bardzo delikatnym grzybem.
  • Włóż surowe grzyby wypełniając 3/4 słoika. Wypełnij słoik etanolem 70%.
  • Wstaw słoik do ciemnego pomieszczenia i co kilka dni potrząsaj nim, aby przyspieszyć proces.
  • Po 90 dniach nalewka jest gotowa ale możesz ją używać do wcierek już po miesiącu.

2. Nalewka z suszonych muchomorów (mikrodawkowanie) podwójna ekstrakcja etanolowo wodna

  • proporcje 100g suszu na litr 60 % etanolu
  • Maceracja cztery tygodnie co kilka dni potrząsać słojem
  • po czterech tygodniach muchomory odsączamy wkładamy do garnka i zalewamy woda tak aby przykryła grzyby
  • gotujemy godzinę na małym ogniu pod przykryciem nie przekraczamy 85 stopni celsjusza
  • zostawiamy garnek do wystygnięcia
  • odcedzamy muchomory a płyn mieszamy z wcześniej przygotowaną nalewką

To najlepszy sposób jaki znam aby uzyskać mocną nalewkę w której jest mało kwasu ibotenowego i dużo muscymolu ale jeśli zależy wam na maksymalnym obniżeniu zawartości kwasu ibotenowego gotujcie pozostałe po nalewce muchomory 150 minut dodając do wody kwasek cytrynowy i obniżcie pH roztworu do 2,7

Opisałem to tutaj: https://muchozmor.pl/jak-pozbyc-sie-kwasu-ibotenowego/

Jeśli nie wiesz jak rozcieńczać etanol możesz wykorzystać jeden z kalkulatorów online.

Przeliczanie etanolu, kalkulator – Receptura apteczna

Translate »