Nie namawiam do używania po prostu opisuje, jak to zrobić…
Nalewkę można zrobić z grzybów surowych jak i suszonych to bardzo dobry środek przeciwbólowy, świetny dodatek do maści, ale można go też stosować bezpośrednio na skórę, jednak z powodu wysokiego stężenia alkoholu zaleca się mieszać z gliceryną (dodatek maksymalnie 20%)
Nalewka z surowych muchomorów to tradycyjny środek o właściwościach przeciwbólowych, przeciwzapalnych i przeciwobrzękowych.
Uznaje się, że na stosowaniu muchomora czerwonego w takiej postaci mogą skorzystać osoby cierpiące na dolegliwości reumatyczne, chorobę zwyrodnieniową stawów, bóle kości, mięśni.
Nalewka z suszonych muchomorów jest przeznaczona do mikrodawkowania które powinno byc dobrze przemyślane. Dawkowanie jest w kroplach i przy stężeniu nalewki 1 do 10 wynosi od 1 do 5 kropel dziennie.
Co jest potrzebne do zrobienia nalewki z muchomora czerwonego?
- Surowe albo suszone muchomory czerwone najlepiej samodzielnie zebrane.
- Etanol w proporcjach na surowe 70% na suszone 60%
- Słoik 3 litry
- Butelki do przechowania nalewki
Jak to się robi?
- Nalewka z surowych muchomorów nie do użytku wewnętrznego:
- Zbierz grzyby i jeśli są bardzo brudne oczyść je z brudu zwilżona szmatką, ale zrób to ostrożnie, bo muchomor jest bardzo delikatnym grzybem.
- Włóż surowe grzyby wypełniając 3/4 słoika. Wypełnij słoik etanolem 70%.
- Wstaw słoik do ciemnego pomieszczenia i co kilka dni potrząsaj nim, aby przyspieszyć proces.
- Po 90 dniach nalewka jest gotowa ale możesz ją używać do wcierek już po miesiącu.
2. Nalewka z suszonych muchomorów (mikrodawkowanie) podwójna ekstrakcja etanolowo wodna
- proporcje 100g suszu na litr 60 % etanolu
- Maceracja cztery tygodnie co kilka dni potrząsać słojem
- po czterech tygodniach muchomory odsączamy wkładamy do garnka i zalewamy woda tak aby przykryła grzyby
- gotujemy godzinę na małym ogniu pod przykryciem nie przekraczamy 85 stopni celsjusza
- zostawiamy garnek do wystygnięcia
- odcedzamy muchomory a płyn mieszamy z wcześniej przygotowaną nalewką
To najlepszy sposób jaki znam aby uzyskać mocną nalewkę w której jest mało kwasu ibotenowego i dużo muscymolu ale jeśli zależy wam na maksymalnym obniżeniu zawartości kwasu ibotenowego gotujcie pozostałe po nalewce muchomory 150 minut dodając do wody kwasek cytrynowy i obniżcie pH roztworu do 2,7
Opisałem to tutaj: https://muchozmor.pl/jak-pozbyc-sie-kwasu-ibotenowego/
Jeśli nie wiesz jak rozcieńczać etanol możesz wykorzystać jeden z kalkulatorów online.